2016.11.29

Rólunk írták – Medicover Klinika a Vision Towers épületében (OCTOGON architecture&design 2016-129 lapszám)

Medicover Klinika a Vision Towers épületében

Letölthető cikk

 

OCTOGON architecture&design 2016/129 lapszám

 

Szöveg: Molnár Szilvia

Belsőépítészet: Fejes Gergő, Nógrádi Tamás (PLUSDESIGN STUDIO KFT.)

Fotó: Batár Zsolt

 

A Vision Towers (VT) remekbe szabott Épületében (Gunther Zsolt, Csillag Katalin; Octogon 2015/2) a közelmúltban nyitott meg a Medicover Klinika, Kórház és Fejlett Diagnosztikai Központ. A nemzetközi, magánszférát kiszolgáló, magas szintű egészségügyi szolgáltatást nyújtó cég a designban a felső kategóriát célozta meg.

 

Magyarországon az elsők között, 1998-ban jelent meg a magán-egészségügyi kínálat piacán

a Medicover. Mára már korszerű egészségügyi ellátást nyújt közel 30 szakágban, három

budapesti, öt vidéki klinikán, továbbá 18 Egészség Ponton és 20 kihelyezett, vállalati on-site

rendelőben, országszerte. Ahol a legjobbak dolgoznak, ott a profik közül kell kiválasztani azt a tervezőt, aki színekkel, formák által, egységes vizuális világot képes létrehozni, olyat, ami – hiszen szakrendeléseken kívül fekvőbeteg ellátás is működik Vision Towers-beli központban – a páciensek számára megnyugtató, esztétikus és ergonomikus részletekkel kialakított, ugyanakkor a cég önképének formálásban is döntő szerepet kap. Ahol nincs kötött céges arculat, mint a Medicover esetében, ott, gondolhatnánk, könnyű helyzetben van egy tervező. Azonban ez csak a látszat, hiszen az ügyfél meggyőzése, a tapasztalat, a tudás magabiztos közvetítése, egy koherens belsőépítészeti kompozíció végig vitele cseppet sem ujjgyakorlat. A MOME-n építészként végzett Fejes Gergő 2007-ben alapította meg a Plusdesign Studiót miután négy éven át a Zoboki-Demeter és Társai Építészirodában pallérozta tudását és sajátította el az angolszász jellegű tervezés minden csínját-bínját.

Stúdiója itthon az első között alkalmazta sikerrel munkáiban, prezentációiban a 3D-s

tervezést. Mikor rákérdezek, hogy több tucat megbízás után látható e munkáiban, legyen az

lakótér, étterem vagy iroda az a bizonyos tervezői kézjegy, kicsit mintha zavarban lenne. Persze érthető, hogy egy igen aktív alkotónak nincs ideje egy-egy pillanatra hátralépni és messzebbről tekinteni az elkészült munkáira, hogy valamiféle szignált fedezzen fel. De, ha mondjuk a legutóbbi, nagyszabású munkáját, a Miskolctapolcán, közel öt hektáron felépült, világszínvonalú Avalon Park egységeinek belsőépítészetét tekintem, még abban a komplex

feladatban is megfigyelhető az ellentétes stílusok finom keverése. Organikus és hightech

érdekes találkozásait szervezi meg Fejes Gergő sok munkájában, legalábbis szerénységem ezt tapasztalta meg. A VT egyik szárnyában, három szinten, közel 3000 négyzetméteren megvalósult Medicover központ tereinek kialakítására, fél éves tervezői munka után három koncepciót adott le a megbízó számára Fejes Gergő, végül a kiválasztott látványterveinek képei váltak valóra – értsük ezt szinte szó szerint. Anyagok tekintetében „reflektor fénybe kerülnek” a faburkolatok (falakon és bútorfrontokon, padlózaton egyaránt láthatóak), ezek váltakoznak iparias PVC-burkolatokkal a padló egyes szakaszain, betonnal például az egyik recepciós pult esetében. Színekben a krémes, naturális, a puha jellemző, formákban egy alapelem, a méhsejtforma meghatározásával, illetve annak különféle, szabálytalan alaprajzú,

„leszármazottaival” a geometrikus jelleg dominál. Illetve a megbízó külön kérésére fraktál és

fraktál jellegű, felnagyított természeti képek borítják a tereket összekapcsoló folyosószakaszok falait. A szögek és az ívek, a szabályos és a szabálytalan váltakozásával újabb kifinomult belsőépítészeti csemegére leltünk, ráadásul egy speciális, orvosi terepen.